Един от най-големите китайски градове преодоля важен праг в стремежа към прилагане на по-екологични технологии, преминавайки почти напълно към електрически таксита, предаде агенция "Асошиейтед прес".

Шънчжън, който е център на високите технологии, обяви в началото на тази година, че 99% от работещите в града 21 689 таксита са електрически. Миналата година по улиците на южнокитайския мегаполис имаше 7500 таксита на бензин. Все още могат да бъдат видени няколко от тях, но електрическите са далеч по-многобройни, отбелязва АП.

12-милионният Шънчжън е вторият град в Китай, който постига тази цел, и засега най-големият. В северния Тайюан, с население от 4.3 милиона души, всички таксита са електрически от 2016 г.

Шънчжън от 2017 г. може да се похвали и с изцяло електрически автобусен парк. Той е сред 13-те пилотни градове в Китай, където се насърчава общественият транспорт, задвижван от алтернативни енергийни източници, като начин за борба със смога и за развитие на алтернативната енергетика. /БТА

Дневник