Прекалената чистота около бебето, липсата на достатъчно сблъсък с микроби по време на първата година на детето и съответно лошата подготовка на неговата имунна система. Това е едната от двете причини, предизвикващи острата левкемия при децата, твърди британският професор Мел Грийвс, който от над 30 години изследва този въпрос. Затова професорът, удостоен наскоро и с рицарско звание, смята, че коктейл от микроби под формата на напитка би могъл да се окаже решението и лечението на тежката болест.

Наскоро пред "Гардиън" изследователят разказва за проучванията и откритието си. Грийвс, който работи в лондонския Institute of Cancer Research, изучава детската левкемия от три десетилетия. "Левкемията е резултат от два фактора, вторият произхожда от хронично възпаление, задействано от неподготвената имунна система", казва той.

Той отбелязва, че острата лимфобластна левкемия се причинява от поредица биологични процеси, като първоначалният спусък е генетична мутация, която се среща при 5% от децата. "Тази мутация е резултат от някакъв инцидент по време на бременността. Тя не е вродена, но поставя детето в риск от развитие на левкемия на по-късен етап", допълва Грийвс.

И докато тази причина не може да бъде преодоляна, професорът открива и друг биологичен процес, свързан с имунната система, който участва в отключването на левкемията.
"За да работи правилно естествената защита на организма, тя трябва да се сблъска с инфекция през първата година от живота на детето, обяснява онкологът. Без тази конфронтация тя не може да се развива и няма да функционира добре."

Този проблем става все по-тревожен. Родителите, похвално, масово отглеждат децата си в домове, където антисептичните кърпички, антибактериалните сапуни и дезинфектантите за под са норма. Прахът и мръсотията нямат място в домакинството.

Като допълнение майките все по-малко кърмят своите новородени. Наблюдава се и тенденция към намаляване на социалните контакти с други деца.

И в двата случая се ограничава контактът на бебета с микроби. Това има своите предимства, но върви и с недостатъци. Липсата на досег с микроби и инфекции възпрепятства развитието на детската имунна система.

"Когато дете, гледано в стерилна среда, в крайна сметка бъде изложено на често срещани инфекции, неговата недоразвита естествена защита реагира по силно ирационален начин, казва Грийвс. Тя преиграва и предизвиква хронично възпаление."

С развитието на това възпаление в кръвта се отделят химикали, наречени цитокини, които могат да задействат втора мутация, а тя – при децата, носещи първия тип мутация – да се изроди в левкемия.

С други думи, рисковото дете страда от хронично възпаление, свързано със съвременните суперчисти домове. Това възпаление променя податливостта му към левкемията по начин, който я трансформира в завършено заболяване.

Това ново разкритие дава възможност на учените да се намесят и да пресекат развитието на
левкемия, смята професорът. "Все още не знаем как да предотвратим пренаталната мутация, но можем да разработим начини за блокиране на хроничното възпаление, което възниква на по-късен етап", отбелязва той.

За да разбере кои бактерии стимулират най-ефективно имунната система, Грийвс провежда експерименти върху мишки с надеждата до 2-3 години да започне опити с хора.

"Целта е да открием между 6 и 10 вида микроби, които могат да възстановят естествената защита на децата до здравословно ниво. Този коктейл от микроби би могъл да се приема от много малки деца под формата на напитка, подобна на йогурт", казва ученият.

Дневник