По 1000 лева трябва да платят на държавата двамата работници, които предизвикаха пожар в СУ „Васил Левски“ през юни миналата година.

Това е решил Районният съд в Шумен. Той е признал двамата работници с инициали Л.М.С. и Л.М.С. за виновни, че по непредпазливост са запалили чужд имот -  сграда и имущество със значителна стойност, която според данъчната оценка възлиза на 2 559410.60 лева.   .

В решението на съда е описан и начинът, по който двамата са предизвикали пожара. Работниците нареждали фибран около комин на покрива на училището. В комина имало гнездо на оси, които им пречели, поради което двамата решили да ги прогонят чрез пушек. За целта, единият откъснал парче хартия от намиращ се наблизо кашон, а другият работник го запалил със запалка. Обвиняемият Л.С. се доближил на известно разстояние  до комина с осите, като отдалече се помъчил да пусне запалената хартия в него. Тъй като духнал вятър в момента, в който работникът пуснал хартията, тя хвръкнала и попаднала върху фибрана, който бил нареден върху покрива. Фибранът се запалил, а двамата обвиняеми се помъчили да го загасят с метла. Метлата обаче също се запалила. Огънят започнал да се разпростира много бързо и достигнал до намиращи се в близост флакони от пяна, които започнали да гърмят.

В същото време във фургон в близост до училището се намирали свидетелите Е.И.П. и П. М.Б. Те сигнализирали на тел. 112. След намесата на служителите на МВР, пожарът бил изгасен. Едва на следващия ден двамата обвиняеми разказали на техническия ръководител, как са предизвикали запалването на западното крило на покрива на училището.

Решението на Шуменския районен е влязло в сила на 3 януари.

ШУМ.БГ