Мона Лиза, шедьовърът на Леонардо, е известна заради две неща – загадъчната си усмивка и чувствения поглед, който те следи където и да отидеш. Милиони всяка година се стичат в Лувъра, за да бъдат "проследени" от очите на ренесансовата красавица.

Но може ли един от невероятните ефекти на картината, всъщност огромен мит?

Според група изследователи, погледът на Мона Лиза не ви следи из стаята. Всичко е плод на съзнанието на човека, пишат от CNN.

Джокондата дава наименованието на така наречения "Ефект на Мона Лиза“, който предполага, че дадено изображение те следи. Но според професор Гелнот Хорсман, картината, която определено няма нищо общо с този ефект, е самата Мона Лиза.

Той обяснява феномена така: "Хората имат чувството, че обект от снимка или картина, или каквото и да е изображение ги следи, когато то гледа право напред. Тоест, ъгълът е 0 градуса.“

Мона Лиза обаче далеч не гледа право напред. Близо 2000 измервания показват, че нейният поглед е насочен леко надясно или по-специфично – 15 градуса надясно, тоест, някъде над рамото на всеки, който седи срещу нея. Шансът, картината да ви следи където и да сте из стаята е абсолютно нищожен.

Всички, които участват в експеримента на професор Хорсман твърдят, че Джокондата се взира в дясната им ръка. Всеки един от тях стои на разстояние 66 сантиметра от екрана, на който е показано изображението на ренесансовата красавица. Между него и изображението е поставена линия, която се премества два пъти, а предвид се взимат и отделни части от лицето на Мона Лиза, които може да създадат илюзията, че погледа й е насочен право към теб. Ала такова нещо няма.

24-те човека са категорични, че загадъчните очи са вперени в дясната им ръка.

Тогава защо толкова много хора всяка година твърдят, че са сигурни, че погледа й ги е проследил из коридора на Лувъра? Професор Хорсман има отговор и на това:

"Създаването на този мит всъщност представлява огромното желание на хората да бъдат наблюдавани и да са център на нечие чуждо внимание – да значиш нещо за някого, дори и да не го познаваш изобщо.“

Изводът е само един - Мона Лиза не ви следи, просто хората са прекалено самовлюбени.

Днес.бг