Два бума за заболели от трихинелоза са регистрирани в Министерството на здравеопазването. Общо 10 души са настанени в болница, след като яли месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за наличие на болестта.

След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно край Малко Търново, 8 души са установени с трихинелоза, 6 от които са настанени в болница в Бургас. Други седем души са били изследвани, но резултатите им били отрицателни.

Общопрактикуващ лекар от Крумовград пък подал сигнал в Регионалната здравна инспекция в Кърджали за хора с оплаквания след консумация на месо от диво прасе. Веднага са уведомени председателите на ловните дружинки, за да проверят кои от членовете им са яли неизследвано месо. Установено е 3-членно семейство, консумирали от месото. Те са настанени в пловдивска болница.

Вчера в Хасково е потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе отново в района на община Крумовград.

Министерството на здравеопазването припомни, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

Дневник