Полската агенция за сигурност арестува полски и китайски гражданин по обвинения в шпионаж, предаде "Ройтерс", като цитира Полската агенция по печата (ПАП), предаде БТА.

По-късно полската обществена телевизия TVP съобщи, че службите са претърсили офиси, ползвани от "Хуауей", както и такива на "Оранж Полска", където работи полският граждани.

Според "Уолстрийт джърнъл" на китайския гражданин са повдигнати и обвинения, че е шпионирал в полза на китайска разузнавателна агенция.

Китаецът е един от директорите на полския филиал на телекомуникационния концерн "Хуауей", съобщава държавната Полска телевизия. "Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма електронна компания. Полякът е личност, известна в средите, свързани с кибер-бизнеса", съобщи пред ПАП Мачей Воншик, заместник-ръководител на полските специални служби.

Според полски медии полякът - Пьотр Д., до 2011 г. е заемал висш пост в Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Работил е в областта на киберсигурността.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ финансовия директор на китайския телеком Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. Американското разузнаване твърди, че "Х2уавей" е свързана с китайското правителство и нейна техника може да бъде използвана за шпионаж.

Дневник