Нетфликс" обяви, че Мартин Скорсезе ще режисира документален филм за турнето на Боб Дилън Rolling Thunder Revue, в който ще бъдат включени нови интервюта с един от най-популярните американски изпълнители, предаде "Гардиън".

Стрийминг услугата обяви, че филмът ще излезе по-късно през 2019 г. и ще представи "смутния дух на Америка през 1975 г. и радостната музика, която Дилън изпълнява през есента на тази година".

През 2005 г. Скорсезе направи и друг документален филм за музиканта и композитор, озаглавен No Direction Home, в който се фокусира върху изгряването му като звезда, преместването му в Ню Йорк и временното му оттегляне след инцидент с мотор през юли 1966 г.

Турнето The Rolling Thunder Revue е нещо като огромна каравана, която се носи свободно и включва множество изпълнители. То започва през октомври 1975 г. и приключва през май 1976 г. В есенния му период се включват Джони Мичъл, Роджър Макгуин, Емилу Харис и Алън Гинсбърг и точно този отрязък от време е фокус на филма на Скорсезе. Появява се и майката на Дилън, а той самият често излиза на сцената с бяла боя на лицето.

Считано се за едно от най-забележителните турнета в историята на рока. В една от биографиите на Боб Дилън от 1991 г. Клинтън Хейлин пише, че концертите от тази обиколка представят част от най-изтънчената музика, която Дилън някога е свирил на живо с бенд. През 2002 г. е издаден и официален запис на турнето.

Дилън наема Сам Шепърд за сценарист на филм за турнето, макар резултатът да е до голяма степен базиран на импровизация. Издаден през 1978 г., "Реналдо и Клара" включва снимки от концертите, интервюта и някои режисирани откъси за живота на Дилън. Той е наричан Реналдо, а първата му съпруга Сара - Клара. Продължителността му е почти четири часа и е отхвърлен от критиката.

Филмът на Скорсезе не е единственият за Дилън, по който в момента се работи. Режисьорът на "Призови ме с твоето име" Лука Гуаданино обяви, че режисира филм, базиран на албума на Дилън от 1975 г. Blood on the Tracks и по сценарий на Ричард Лагравенезе, работил по "Мостовете на Медисън" и "Кралят на рибарите".

На 12 юли тази година 77-годишният Боб Дилън планира концерт във Великобритания заедно Нийл Йънг в лондонския Хайд парк, което ще е една от все по-редките му изяви на живо.

Следващият филм на Мартин Скорсезе отново ще е продукция на "Нетфликс". Той ще се казва "Ирландецът" (The Irishman) и ще разказва за войната между мафиите през 70-те години.

Дневник