Русия си запазва правото да "отговори адекватно" на създаването на нови военни бази, ако види заплаха за сигурността си, предупреди говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова, цитирано от ТАСС.

Същото ще се отнася за ситуации, при които са засегнати интереси на съюзници, обясни тя на брифинг пред репортери, цитирана от агенцията.

Миналия месец британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза в интервю за в. "Сънди телеграф", че Лондон работи по изграждането на две нови военни бази в други държави в периода от две години след напускането на Европейския съюз през март. Министърът не уточни къде ще се намират те, но възможните места според вестника са в Източна Азия или Карибите.

"Разбира се, Великобритания, като всяка друга страна, е независима, когато стане дума за плановете ѝ за строителство на военни обекти. Но предвид покачващото се военно и политическо напрежение в света... изявления за желанието да се изгради военно присъствие в трети страни са контрапродуктивни, дестабилизиращи и вероятно от провокативно естество", каза Захарова.

Дневник