Започва реконструкцията на бившето военно поделение КЕЧ в Дом за стари хора в Шумен. Днес зам.-кметът по строителство Боян Тодоров подписа договора за с фирма "Прис" ООД, която спечели обществената поръчка за мащабния ремонт на стойност 1,733 млн. лв. с ДДС.

Строителят има 175 дни за завършване на обекта.

За този срок блокове от 1 до 5 на КЕЧ-а трябва да бъдат основно санирани и пригодени за живеене на възрастните хора. Всяка от стаите ще бъде за най-много четирима обитатели. В блоковете ще се обособят зали за физиотерапия и масаж; тангентор; физкултурен салон за до 15 души; кухненски бокс за трудотерапия; трапезарии; зала - гладачно и зала - шивашко за трудотерапия; стая за свиждане; библиотека и хоби /TV/ зала за 24 души; стаи за медицински сестри и за санитари. Ще има още помещение за социален работник, манипулационна, лекарски кабинет, бръснаро-фризьорски салон и др.

Припомняме, че 1,5 млн. лв. за реконструкцията бяха отпуснати с решение на Министерски съвет през август м.г., а общината дофинансира проекта със собствени средства.

Идеята за пребазирането на Дома за стари хора в блоковете на бившия КЕЧ е на повече от 10 години. През 2008-ма по проект „Красива България“ бяха дадени 360 хил. лв., а през 2011-та още 550 хил. лв. от изтегления 11-милионен облигационен заем. 

"Не може хората да продължават да живеят в старата сграда при сегашните условия. До есента ще успеем да приключим с ремонта и обитателите на Дома ще бъдат преместени в новите блокове", каза за ШУМ.БГ директорът на строителната дирекция в община Шумен Валентина Йорданова. 

В момента в Старческия дом в Шумен са настанени 104 души.

ШУМ.БГ