Зрителите на БНТ1 и БНТ4 ще могат да гледат на живо церемонията по откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" в събота, 12 януари от 19 ч.

Коментатори на прякото предаване ще са водещите на "Култура.БГ" Александра Гюзелева и Михаил Заимов.

В спектакъла "Ние сме всички цветове", който съчетава музика, танц и светлинни ефекти, се включват над 1500 участници от България и чужбина. На 30-метровата сцена-кула те ще пресъздадат мащабна цветна метафора на основните тематични акценти, засегнати в програмата на "Пловдив 2019", допълват от обществената телевизия.

Церемонията ще започне с връчване на наградата "Мелина Меркури" на кмета на Пловдив от еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел за реализацията на инициативата "Европейска столица на културата".

Началото на спектакъла ще бъде под звуците на лира - символична препратка към легендата за Орфей, пресъздадени върху лазерна арфа от квартет "Интро", и ще завърши със заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

В останалата част, която е разделена според тематичните платформи от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", участва още музикантът Теодосий Спасов, който ще изпълни в нов авторски аранжимент народната песен "Притури се планината". На сцената ще излезе и ансамбълът за народни песни и танци "Тракия", ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и над 200 кукери от целия регион. Участието на над 200 хористи от всички пловдивски вокални формации под диригентството на Диан Чобанов ще представи символично културното многообразие на Пловдив, се казва още в съобщението.

Постановката е дело на германската компания "Phase7 performing arts" с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

Дневник