В няколко направления Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ (ШУ) леко се изкачва нагоре в Рейтинговата система на университетите за 2018 г. ВУЗ-ът обаче запазва слабите си общи позиции в класацията.

ШУ е на последно място по 8 направления. Това са Биологически науки, Информатика и компютърни науки, История и археология, Математика, Педагогика, Растителна защита, Религия и теология, Химически науки.

Рейтинговата система показва, че в три от направленията, в които миналата година нашият университет е класиран на последно място, сега се издига леко. В Национална сигурност ШУ изпреварва Варненския свободен университет и е на 7-мо място от общо 8 висши училища. В направление Архитектура, строителство и геодезия се изкачва с две позиции, като изпреварва частните  Варненски свободен университет и Нов български университет и е на 6-та позиция от общо 8 ВУЗ-а. В  Обществени комуникации и информационни науки също се издига и от последно отива на предпоследно 7-мо място.

Университетът е на предпоследно място по Комуникационна и компютърна техника, Обществени комуникации и информационни науки, Национална сигурност, Теория и управление на образованието, Туризъм, Физически науки.

Въпреки че в повечето направления ШУ е или на последно, или предпоследно място, хубава новина е, че тази година ВУЗ-ът не пада в класацията по никое от направленията, както беше предишни години, а има общо 8 направления, при които се издига. Освен изброените три, университетът се качва в класацията по направления Икономика, Общо инженерство, Педагогика на обучението по.., Социални дейности и Филология. По Икономика нашият ВУЗ се издига на 12-то място от миналогодишното 14-то, като в класацията са включени общо 19 университета. По Общо инженерство ШУ е на 4-то място от общо 14 ВУЗ-а и се издига от миналогодишното 7-мо място. С една позиция се изкачва в класацията по Педагогика на обучението и към момента е на 4-то място от общо 10 висши училища. На 4-то място е и по Филология и по Социални дейности.

Добро е представянето на Медицински университет-Варна с направление Здравни грижи, което обхваща обучение в шуменския филиал на университета. От общо 9 учебни заведения, МУ-Варна е на второ място, като запазва позицията си от миналата година. Преди него е само Медицинският университет в Плевен.

Още един шуменски филиал участва в класацията. Това е филиалът към НВУ „Васил  Левски"-Велико Търново. В направление Военно дело  той е на последно място, а в направление Национална сигурност - на четвърто място от общо осем ВУЗ-а.

Припомняме, че Рейтинговата система на висшите училища в България е изготвена от Министерството на образованието и науката, с цел да подпомогне потребителите при избор на учебно заведение. Актуализираното издание на системата за 2018 година съдържа информация за 51 висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления.

ШУМ.БГ