Лятото в югоизточна Бразилия донесе високи температури и смущаващо присъствие на осемкраки посетители. Жителите на селските райони в южния щат Минас Жераис съобщават, че в небето "валят паяци" - феномен, който, както експертите твърдят, е типичен за региона по време на горещото, влажно време, пише "Гардиън".

В социалните медии се появиха множество снимки и видеоклипове, които показват стотици паяци да висят в небето.


Жоао Педро Мартинели Фонсека, направил едно от най-споделянте клипчета онлайн, разказва, че е пътувал със семейството си до фермата на неговите баба и дядо на около 250 км. североизточно от Сао Пауло, когато осъзнал, че небето е покрито с черни точки.

Пред местен вестник неговата баба разказва, че всъщност в небето имало много повече паяци, отколкото се виждат във видеото. "Виждали сме такова нещо и преди, винаги по залез слънце в дните, които са били наистина горещи."

Подобен феномен е наблюдаван и през 2013 г. отново в Бразилия, когато той става повод за международни заглавия.

Макар да изглежда сякаш падат от небето, те всъщност висят в огромна паяжина, за да уловят плячката си, разказва професорът по биология Адалберто дош Сантош.

Видът parawixia bistriata са "социален" вид паяци и общата мрежа, която те плетат, е толкова фина, че е почти невъзможно да се види, което създава илюзията, че паяците се носят във въздуха.

През деня паяците гнездят в гигантска топка от растителността, а с наближаването на вечерта излизат навън, за да създадат тази огромна паяжина между дървета и храсти, обяснява експертът. Всяка мрежа може да достигне до дължина 4 метра и ширина от 3 метра.

Сутринта се хранят с уловеното през нощта, което обикновено са малки насекоми, но понякога дори и малки птици. След това отново се оттеглят да гнездят.

Подобна гледка може и да е малка стряскаща, но според Дош Сантош хората няма от какво да се притесняват. Отровата им не е вредна за хората и ухапване от такъв паяк предизвиква дискомфорт, малко по-голям от този при ухапване от червена мравка.

Дош Сантош обяснява още, че тази огромна паяжина регулира количеството насекоми като мухи и насекоми, които излизат привечер. "Помагат ни много повече, отколкото ни пречат", допълва той.

Дневник