Броят на кучетата от шуменския приют, които вече имат свой дом расте. През 2018-та година осиновените четириноги са общо 196, докато за 2017-та те са били 159. Това съобщи за ШУМ.БГ Дария Георгиева, управител на Общински приют за животни „Тонка Петрова“.

И тази година повечето от животните са намерили стопани в чужбина. Благодарение на немските партньори на приюта, 150 кучета са заминали в Германия. През миналата година техният брой е бил 121. Осиновените в България животни са 46, а през 2017-та година те са били 38. Освен това, през изминалата година в Германия са осиновени 46 бр. котки, а в България – една.

„Благодаря на хората, които осиновяват. Нашите немски партньори работят много за това. Има създаден сайт в Германия за животните от приюта и чрез него основно става осиновяването. Хубавото е, че в последствие ние следим какво се случва с нашите животни. Колежката в Германия непрекъснато ни държи в течение“, обясни още Георгиева.

Тя допълни, че в България осиновителите са главно шуменци, но се случва да има и от други населени места. Обикновено същинското осиновяване става след няколко срещи между стопаните и животното. "Понякога се случва хората да връщат кучето, защото се оказва, че не си пасват или не е това, което са очаквали. За това, предпочитаме първо да направим няколко срещи между стопанина и животното", обясни Георгиева.

Тя не скри и разочарованието си, че много хора продължават да изхвърлят новородените четириноги, вместо да полагат грижа за тях или да кастрират родителите им. „За съжаление, работим непрекъснато в посока на това да се справим с популацията, но на есен отново градът се напълва с нови кучета“, каза Георгиева. Тя напомни, че продължава безплатното кастриране на домашни любимци. Всеки, който желае, може да кастрира своя питомец и разноските ще се поемат от немския партньор на приюта.

През изтеклата година са отловени общо 435 безстопанствени кучета. Част от тях са пуснати отново, след като са обезпаразитени и кастрирани. Общият брой на кастрираните кучета  през 2018 г. е 406, а на котките – 48.

ШУМ.БГ