РЗИ - Шумен обявява грипна епидемия за област Шумен от утре, съобщи Инспекцията на сайта си. 

"С цел прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от ОРЗ и грип сред учениците, препоръчваме на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта от 16 до 18 януари", се казва в съобщението.

Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица - 244,53 на 10 000 души население, както и резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания, които показват наличие на грипен щам тип А.

Лечебните заведения за болнична помощ трябва да преустановят свижданията, а тези от извънболничната да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и да спрат профилактичната дейност.

От Регионалното управление по образования /РУО/ заявиха за ШУМ.БГ, че вторник ще бъде учебен ден. "Препоръката на РЗИ е да се прекратят учебните занятия от 16-ти, сряда, до края на седмицата. Така че утре остава учебен ден. За следващите дни ще вземем решение също утре", каза началникът на РУО Светлана Милева. 

ШУМ.БГ