Един от откривателите на двойната спирала на ДНК Джеймс Уотсън, носител на Нобелова награда, беше лишен от много от научните си титли и отличия заради расистки възгледи, съобщава "Гардиън".

От Cold Spring Harbor Laboratory, която се намира в Ню Йорк, отнеха всички престижни научни звания на 90-годишния Уотсън, който дълги години оглавяваше научно-изследователската институция.

Оттам обявиха, че осъждат всички неверни лични мнения на д-р Джеймс Уотсън по въпроса за етносите и генетиката.

 "Твърденията на д-р Уотсън са осъдителни, неподкрепени от научни доказателства и по никакъв начин не отразяват разбиранията на нашата организация, нейното ръководство, преподавателски състав, студенти и работещите в нея. Лабораторията осъжда изкривената употреба на науката като оправдание за предразсъдъци", се казва в в официално изявление на президента на научната организация Брус Стилмън и на председателя на борда на директорите Мерилин Саймънс.Д-р Джеймс Уотсън е един от учените, които през 1953 г. стигат до структурата на ДНК - заедно с Франсис Крик и Розалинд Франклин.

През 2007 г. той беше свален от ректорския пост след като в интервю пред "Sunday Times" заяви, че е "много песимистичен за перспективите пред Африка", защото "всички наши социални политики са изградени върху факта, че тяхната интелигентност е като нашата, но всички изследвания показват, че това не е точно така".

Той добави тогава, че въпреки че иска расите да са равни, "всички хора, които имат работа с чернокожи работници откриват, че това не е вярно".

След това Уотсън се извини, но в наскоро излъчен документален филм той казва, че възгледите му не са се променили.

"Съвсем не", казва той в документалния филм на PBS "American Masters: Decoding Watson"

    "Бих искал да се бяха променили, да се е появило ново научно познание, което показва, че възпитанието е по-важно от природата. Но не съм видял такова. Между чернокожите и белите има разлика по отношение на техните тестове за интелигентност. Бих казал, че разликата е...генетична", добавя още той.

Научната институция сега обяви, че отнема на Уотсън почетните титли, сред които ректор emeritus, професор emeritus, почетен член на борда на директорите.

"Последните коментари на д-р Уотсън опровергават писменото извинение, което той направи през 2007 г.", написаха оттам като добавиха, че уважават научните му постижения и работата му като ръководител на лабораторията, но институцията не може повече да се обвързва с него.

Според "Таймс" от семейството на 90-годишния учен са съобщили, че той не може да коментира, защото е в болница след автомобилна катастрофа през октомври м. г. Интервюто е заснето през лятото на миналата година.

ClubZ