Вчера Гилдията на екранните актьори в САЩ обвини организаторите на наградите "Оскар" в прилагането на "безочливи тактики на натиск" върху актьори, които целят да им попречат да участват в церемонии по раздаването на други американски награди, съобщава "Ройтерс".

В безпрецедентно изявление на най-големия актьорски съюз в Щатите, в който членуват повече от 160 хил. души, се казва, че това е реакция на многобройни оплаквания, които организацията е получила. Обвиненията са насочени към Американската филмова академия, която раздава наградите "Оскар" от 1929 г.

"Настоящите опити на академията да спре нашите членове да участват в церемонията по раздаването на техните собствени награди са напълно възмутителни и неприемливи", казват от съюза. "Актьорите би трябвало да бъдат свободни да приемат всяко предложение за участие в празнични събития на филмовата индустрия", допълват те.

За момента Американската филмова академия не е отговорила на изявлението на Гилдията на екранните актьори, която ще раздаде своите собствени награди на 26 януари в Лос Анджелис.

Изявлението на Гилдията на екранните актьори в САЩ се появява в момент, когато шест седмици преди церемонията по награждаването все още няма яснота кой ще е неин водещ след оттеглянето на комика Кевин Харт. Американската филмова академия все още търси някое голямо име, което да привлече повече зрители.

Организаторите на наградите "Оскар" се опитват да придадат нов облик на церемонията по раздаването на отличията, след като миналата година те отбелязаха рекордно ниски нива на гледаемост в Щатите. Това накара Американската филмова академия да съкрати награждаването с 30 минути и да премести връчването на някои от статуетките по време на рекламните паузи.

Дневник