Зимбабве може да има нужда от руска помощ за модернизиране на армията си в бъдеще, каза президентът на африканската страна Емерсън Мнангагва, който е на посещение в Москва, предаде "Ройтерс".

"Асошиейтед прес" отбелязва, че Мнангагва е дошъл в Русия с надежда да осигури дългосрочни заеми за страната си, която е изправена пред най-тежката икономическа криза от десетилетие. В Зимбабве избухнаха протести заради скока на цените на горивата, при които бяха убити петима души. Това са най-сериозните размирици след онези, които последваха изборите през август.

Зимбабвийският президент каза пред агенция РИА "Новости", че при днешната си среща със своя руски колега Владимир Путин ще иска заеми, но не назова конкретна сума. Той също така възнамерява да покани руски компании да търсят газ и петрол в Зимбабве.

Русия е подписала най-малко 19 споразумения за военно сътрудничество с африкански страни южно от Сахара след 2014 г., когато й бяха наложени западни санкции заради анексирането на Крим. Москва полага усилия също така да разширява икономическото и дипломатическото си сътрудничество с държавите от този регион, отбелязва "Ройтерс".

Дневник