Общо шест акта и един констативен протокол са съставени при проверки на горските стражари в Шуменска област. Четири от актовете са за незаконна сеч в обхвата на ДЛС „Паламара”. Служителите на стопанството хванали нарушители с 2 куб. м дърва за огрев без документи за произход. Дървесината е конфискувана. Задържан е и един ръчен трион, съобщиха от Североизточно държавно прдприятие в Шумен.

Други 2 куб. м дърва за огрев са конфискувани при обход на горите, стопанисвани от ДГС „Нови Пазар”. За установените нарушения са съставени два акта.
Констативен протокол по Закона за горите е съставен при контролната дейност в границите на ДГС „Шумен”.

В рамките на изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са извършени общо 574 проверки. 60 от тях са на обекти за добив на дървесина, 50 – на превозни средства.
Във връзка с активния ловен сезон системно се извършват проверки и по Закона за лова и опазване на дивеча. От проверените 466 физически лица 374 са любители на лова. Не са констатирани нарушения на законовите изисквания, които ловците са длъжни да спазват. Съставени са обаче общо 34 акта и 6 констативни протокола за незаконна сеч в горите, уточняват от СИДП.

ШУМ.БГ