Днес се отбелязва световният ден на "Бийтълс". Той е одобрен от ЮНЕСКО през 2001г. и се чества на тази дата, защото на 16 януари, 1957г. в Ливърпул е открит клубът "Кавърн", в който групата прави своя дебют. По традиция на този ден по света се организират многобройни събития, които отдават почит на легендарната банда.

"Бийтълс" се сформират през 1960г., а от 1962г. до разпадането на групата през 1970г. постоянни нейни членове са Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. По време на съществуването си "Бийтълс" работят в различни жанрове от фолк рок до психаделичен поп като често инкорпорират в музиката си класически и други елементи по нови за времето си начини.

През 60-те години на 20 век "Бийтълс" се превръщат в един от символите на контракултурата.

През 1970г. след излизането на последния им албум "Let It Be" групата се разпада и музикантите се впускат в солови проекти. През 1980г. Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапмън, който обяснява в съда, че е искал да стане известен - даже имал списък със знаменитости, чието убийство щяло да му помогне. През 2001г. Джордж Харисън умира от рак на белите дробове. Пол Маккартни и Ринго Стар продължават музикалните си кариери.

По време на съществуването си "Бийтълс" издават общо 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продажбите от които са в размер на 1.3 млрд. копия. Списание "Ролинг Стоун" отрежда на групата първо място в списъка с най-добри изпълнители на всички времена.

Дневник