Улиците на Шумен вече ще се мият с вода от 4 нови сондажа до "Арена Шумен". Тръбните кладенци са изградени заедно с поливната система на залата и до дни ще бъдат въведени в експлоатация. Вече са взети положителните становища от Екоинспекцията и Басейова дирекция. 

"Общината прави основни усилия за разработване на местни водоизточници, изоставени през годините, които да ползваме за поливане и за миене на улици. Досега цялата поливна система на градинки, паркове, зелени площи в града е свързана със системата на ВиК, с хидрантите на ВиК. Това е скъпо и не ни позволява да поддържаме поливаните системи и те да се ефективни. Търсим начини как да променим тази водна инфраструктура, да намерим безплатна или вода с ниска стойност, за да можем да поддържаме качествено зелената система“, заяви за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство Боян Тодоров.

Средноденонощният дебит на сондажите до "Арена Шумен" е много голям - 153 куб.м.

"Изградената поливна система там е базирана на кладенци, съществуващи в района на Пети полк. Те са направени преди години и водата се е ползвала от военното поделение. На база на хидроложките данни, които имаме за този район, сме изградили 4 нови кладенеца. Те са направени около старите, които не можахме да възстановим, тъй като бяха затлачени", обясниТодоров.

Водата от кладенците се събира в 20-кубикова цистерна, поставена под земята. Тя е свързана с централната поливна система на залата, но е изведен и хидрантен кран до ул. "Марица", от който ще се пълнят цистерните на общинските предприятия, отговарящи за миенето на града и поддържането на зелените площи.

ШУМ.БГ