Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер преодоля експресно третото си изпитание в Australian Open. 37-годишният швейцарец изигра отличен мач и надигра американеца Тайлър Фриц с 6:2, 7:5, 6:2 само за 88 минути.

Федерер постигна 17-а поредна победа в първия за годината турнир от Големия шлем. Шесткратният шампион се класира за осминафиналите без загубен сет и записа общо 97-и успех от 110 мача на твърдите кортовете в Мелбърн.

Световният №3 очаквано не остави никакви шансове на Фриц. 21-годишният американец, който заема 50-ото място в световната ранглиста и за пръв път в кариерата си достигна до третия кръг на Australian Open, успя да окаже съпротива единствено във втория сет.

Федерер беше безкомпромисен в своите сервис геймове. Той загуби само 10 от 70-те токчи, които бяха разиграни в подаванията му, и не даде нито една възможност за пробив на Фриц. В същото време швейцарецът стигна до девет точки за пробив и реализира пет от тях.

Федерер завърши с десет аса и общо 34 печеливши удара срещу 24 за Фриц. Шампионът допусна и по-малко непредизвикани грешки - 14 срещу 22.

В спор за място в четвъртфиналите той ще има далеч по-тежко изпитание в лицето на гръцкия талант Стефанос Циципас. 20-годишният тенисист спечели здрава битка с грузинеца Николоз Басилашвили - 6:3, 3:6, 7:6 (7), 6:4 за 2.54 часа.

Циципас стигна до осминафиналите в Мелбърн при второто си участие в турнира. През 2018 г. той дебютира със загуба от Денис Шаповалов в първия кръг. Гъркът се класира сред последните 16 в турнирите от Големия шлем за втори път след миналогодишния "Уимбълдън", където беше спрян от Джон Иснър в три сета.

Циципас ще се изправи за пръв път срещу Федерер. Победителят от двубоя им ще срещне в четвъртфиналите един измежду Марин Чилич, Фернандо Вердаско, Карен Хачанов и Роберто Баутиста Агут.

Дневник