Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open след комфортна победа срещу италианеца Томас Фабиано. Българският тенисист надигра 102-ия в световната ранглиста със 7:6 (5), 6:4, 6:4 за 2.07 часа.

В спор за място в четвъртфиналите той ще се изправи срещу победителя от мача между Франсис Тиафо и Андреас Сепи.

Мачът започна много добре за Димитров, който загуби само две точки в първите си три подавания. В шестия гейм българският тенисист реализира пробив на нула и поведе с 4:2.

Полуфиналистът от 2017 г. обаче не успя да удържи предимството си. Още в следващия гейм той изостана с 0:40, спаси първите две точки за връщане на пробива, но при третата допусна непредизвикана грешка.

До края на сета нямаше повече възможности. Двамата печелеха убедително подаванията си и стигнаха до тайбрек. Димитров стартира добре и направи ранен минипробив за 2:0, но отново бързо загуби предимството си.

Фабиано изравни при 2:2, след което резултатът се движеше точка за точка. Италианецът пръв се пропука. Той загуби сервиса си при 5:5 и даде първи сетбол на Димитров. Българският тенисист се възползва, като пласира отличен сервис и без да влиза в разиграване приключи първата част.

Димитров успя да пренесе инерцията във втория сет. Той реализира пробив на 15 още в първия гейм, след което го затвърди с лекота. Българинът нямаше проблеми и в следващото си подаване и поведе с 3:1. Той обаче изигра слаб шести гейм, в който допусна три непредизвикани грешки и позволи изравняване на резултата - 3:3.

Димитров все пак успя бързо да си върне предимството с нов пробив, затвърди го със сервис гейм на нула, а при 5:4 сложи точка на втория сет с още едно убедително подаване.

В началото на третата част двамата печелеха комфортно своите подавания. Първата точка за пробив дойде при 3:3. Тя се откри пред Димитров, който веднага се възползва. Българинът нямаше никакви проблеми в следващите си два сервис гейма и сложи точка на спора след 2,07 часа.

Дневник