Опасенията, че роботи ще ви изместят от работното място, са неоснователни и растящ брой работодатели - но не и в България - планират да увеличат или поне да задържат броя на служителите си в резултат на автоматизацията. Това е едно от заключенията от проучване сред 19 000 работодатели от 44 държави по света, проведено от компанията да набиране на персонал "Менпауър" (ManpowerGroup) и разпространено в петък.

Авторите са го озаглавили "Търсят се хора: Роботите имат нужда от вас" и разказват, че 69% от участниците не планират заради навлизането на още повече машини в работата им да съкращават служители. Почти всеки пети (18%) иска да наеме повече хора в резултат на автоматизацията. Тези общо 87% са най-добрият резултат от 3 години насам.

Но в 6 държави - България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия и Норвегия - бизнесът предвижда намаляване на наетите заради ефекта от този процес. Това са държави, в които доминира недоверието на местните работодатели към техническите умения на населението, се казва в доклада.

Всяка четвърта (24%) от фирмите, които ще инвестират в автоматизация и цифрови технологии в следващите 2 години (такива са 41% от анкетираните), предвижда да добави и нови служители. При компаниите, които няма да увеличават машините, този дял е 18%. Това се тълкува като потвърждение, че автоматизиращите се компании са тези, които растат по-бързо и създават повече работни места.

Само 9% от работодателите смятат, че автоматизацията директно води до загуба на работни места за хората (пред итри години бяха 12%), а 3% не знаят какъв ще е ефектът.

"Нови и нови роботи са добавяни към работната сила, но това важи и за броя на хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност като лидери е да научим нови неща и да измислим как да интегрираме хора и машини", коментира Джонас Прайсинг, президент и изпълнителен директор на ManpowerGroup.

Повече от 3 милиона индустриални робота ще бъдат използвани по предприятията в света към 2020 г., смята Международната федерация по роботика. Проучването на ManpowerGroup показва, че 84% от фирмите планират да помогнат в следващата една година да научат нови умения. През 2011 г. тази група бе едва 21%.

Недостигът на хора с умения е на 12-годишен връх, много компании трудно намират подходящи служители, а в Германия - най-голямата европейска икономика, безработизата е на рекордно ниско ниво и дребните и средни фирми влязоха в 2019 г. основно притеснение (според BVMW Mittelstand), че не намират професионалисти.

От Manpower установяват, че продължават най-много да се търсят IT специалисти, като 16% от фирмите се подготвят да назначат такива.

В индустриалното производство, където машините вършат все повече от рутинните манипулации на работниците, фирмите търсят все повече хора за позициите, които контактуват с други хора и търсят такива с качества като комуникативност, лидерски умения, способност да водят преговори, адаптивност, творческо мислене и умение да се обработва комплексна информация.


Като обявяват, че "Революцията на уменията е в пълен ход", авторите говорят за learnability - израз, описващ способността и желанието на човек бързо да израства и да адаптира уменията си, за да представлява достатъчно дълго интерес за работодателите. В доклада се подчертава, че докато расте търсенето на технологични и цифрови умения, все повече се ценят човешки умения като аналитично мислене и комуникативност. На първото трудно обучават хората си 38% от анкетираните, но при второто с трудности се сблъскват 43% от работодателите.

Затова се прогнозира, че търсенето на "човешки умения" в следващите 12 години ще се увечили с 26% в САЩ и с 22% в Европа.

"Имаме важната роя да създадем култура на заучаване и на изграждане на таланти", казва още Джонас Прайсинг. "Уменията са паспортът за растеж и устойчивост на организации и служители, така че трябва да развием способността на хората да учат и да подкрепяме непрекъснатото обучение на всички работници, а не само на тези, които така или иначе ще развият уменията си. Вече не може да се учи като в миналото - трябва да помогнем на хората да разберат как да работят с автоматизирани системи и да развием нови умения за интегриране с машините. Необходими са ни бързи скокове или цикли на заучаване, така че да се възползваме от всички възможности, докато технологиите преобразуват пазарите."

Бизнесът вече осъзнава, че трябва да развива хората си, защото не може повече да разчита навреме да намери талантлив служител, дори и да е готов да плати по-скъпо, за да го открие и задържи. Към 2022 г. над половината (54%) от работодателите ще изискват значително обучение и квалификация, като от една трета от тях (35%) смятат, че това означава занимания, продължаващи до 6 месеца. Още 9% вярват, че това няма да стане без обучение 6-12 месеца, а други 10% говорят за специализиране повече от година.

Финансовите ползи не подлежат на съмнение - в Северна Америка, например, работодателите са изчислили, че текучеството на кадри може да надхвърли загуби от 30% от заплатата, докато разходите за обучение остават под 10% от заплатата.

Прогнозата на авторите е, че автоматизацията ще доведе до намаляване на работещите в администрирането, финансите и счетоводството на фирмите, докато ще има растеж в IT (4%), производство (4%) и работа с клиенти (13%). Но този ръст ще изисква и различни умения. Ако за служителите от "Човешки ресурси" днес е важно да следват политики и процедури, да познават трудовите закони и тактики за набиране на персонал, в близко бъдеще от тях ще се изисква да имат познания по разбиране на човешко поведение, да анализират и оценяват данни и да планират и изработват стратегии за откриване и обучаване на таланти.

Дневник