Винсент Крихмайер спечели спускането в швейцарския курорт Венген на прочутата писта "Лауберхорн". Австриецът надви фаворита на домакините Беат Фойц, като го победи с едва 14 стотни.

Крихмайер взе своята четвърта победа в Световната купа и едва втора в дисциплината спускане. През миналия сезон австриецът спечели спускането в Оре по време на финалите, когато триумфира и в супер-Г.

Австрия записа 17-а победа на "Лауберхорн" след създаването на световната купа. Най-успешната алпийска нация нямаше победа на известното трасе от 2015 г., когато спечели Ханес Райхелт.

От началото на сезона това е пети различен победител в петте спускания. Макс Франц победи в Лейк Луис, Фойц в Бийвър крийк, Александър Оомод Килде във Вал Гардена, а Доминик Парис в Бормио.

Фойц, който стартира с пети номер се виждаше победител след много добро спускане. Швейцарецът беше близо до изравняване на рекорда по победи на "Лауберхорн" след двете си победи през 2012 и 2018 г. Фойц можеше да се изравни с Франц Кламер, който има три успеха. Той подобри времето на Аксел Лунд Свиндал с 38 стотни, но пусналият се със седми номер Крихмайер беше най-бърз.

Следващите номера нямаха толкова добро представяне, но 17-ият Александър Оомод Килде се намеси в битката за медалите. Норвежецът, който спечели във Вал Гардена, изпревари своя съотборник Свиндал, нареждайки се трети с изоставане от 26 стотни.

Още двама от австрийците с претенции за добро класиране не завършиха, като Матиас Майер падна в самия край, точно когато сваляше от изоставането си и изглеждаше заплаха за подиума. Макс Франц се удари в предпазната стена на S-образния завой "Бруно Кернен".

Други двама австрийци трябваше да се спускат по два пъти. Йоханес Крьол и Отмар Щридингер бяха спряни посредата на спусканията си, заради проблеми със скиори преди тях.

В топ 10 освен Крихмайер, Фойц, Килде и Свиндал, влязоха още Брайс Бенет, Емануеле Буци, Мауро Кавиецел, Мартин Катер, Кристоф Инерхофер и Жил Рулен. Италианецът Буци се спусна с 25-и номер, но падна точно след финала, като контузи дясното си коляно в предпазните дюшеци. Сензационно се представи словенецът Катер с 41-и стартов номер. Той завърши осми на по-малко от секунда след победителя.

Второто място на Фойц му позволи да остане начело в класирането за малката купа. Швейцарецът има 340 точки, а Крихмайер излезе втори в подреждането. Австриецът е с 249 точки, трети остава Франц с 222, колкото има и Доминик Парис. Разликите обаче са много малки, като седем скиори са с 200 или повече точки.

За Големия кристален глобус убедително води Марсел Хиршер с 976 точки. Той има аванс от 405 точки пред Хенрик Кристоферсен. Хиршер ще стартира в неделния слалом във Венген.

След седмица е другото известно спускане – "Щрайф" в австрийския курорт Кицбюел. Там ще се проведат три старта – супер-Г в петък, спускане в събота и слалом в неделя.

Зибенхофер дублира победата си в Кортина

При дамите в италианския курорт Кортина д’Ампецо се проведе второ поредно спускане, което отново спечели Рамона Зибенхофер. Австрийката, която победи и в петък, нямаше успех в Световната купа до двата старта в Кортина, но този път затвърди добрата си форма. Както и в петък, денят принадлежеше на Австрия, с нови две победи за Световната купа.

Зибенхофер се качи на подиума за четвърти път в своята кариера в общо 112 старта.

С двете си поредни победи тя повтаря постижението на своята сънародничка Никол Шмидхофер, която тримфира в двете спускания в Лейк Луис в началото на сезона.

След пет спускания дотук Шмидхофер и Зибенхофер са с по два успеха, а една победа взе Илка Щухец, която надделя във Вал Гардена.

В Кортина Зибенхофер изпревари с едва четири стотни Шмидхофер, а трета на подиума се качи Щухец с пасив от 51 стотни. В топ 10 влязоха още германките Кира Вайдъл и Виктория Ребенсбург, още две австрийки Корнелия Хютер и Кристина Агер (девета), Естер Ледецка и Линдзи Вон.

Вон раздели деветата позиция с Агер, която се спусна с 33-и стартов номер. Кралицата на скоростта стартира едва за втори път през сезона заради лечението на травма в коляното. Все пак тя направи по-добро спускане от първия старт в петък.

След пет спускания дотук през сезона Шмидхофер запазва първата позиция с актив от 328 точки. Тя води със само осем пред Зибенхофер, а Щухец има 298 точки.

За Големия кристален глобус не настъпиха големи промени, като Микаела Шифрин води с 1394 точки пред Петра Влъхова с 898. Американката не участва в спусканията, но по всяка вероятност ще вземе участие в неделния супер-Г.

Дневник