Арсенал" завърза още по-сериозно битката за топ 4 във Висшата лига след победа в градското дерби над "Челси" с 2:0. "Артилеристите" надделяха на своя "Емиратс" с попадения на Александър Лаказет и Лоран Косчелни още през първото полувреме. Едва за четвърти път този сезон "Арсенал" запазва мрежата си суха, като не го беше правил от 8 декември.

Съставът на Унай Емери събра 44 точки и си върна петата позиция, която временно заемаше "Манчестър юнайтед". "Артилеристите" изостават с три от "Челси", като трите тима са в битката за последната позиция в зона Шампионска лига.

Подобно на дербито с "Тотнъм" през декември "Арсенал" игра много вдъхновено и направи много силно първо полувреме. Футболистите на Унай Емери можеха да спечелят и по-убедително, особено след доброто си начало. "Челси" не беше на висота, с изключение на епизодични моменти от срещата. Сините отправиха едва един точен удар за 90 минути.

Победата е първа за "Арсенал" над "Челси" във Висшата лига от 24 септември 2016 г., когато "артилеристите" спечелиха с 3:0 отново на "Емиратс". През миналия сезон и двата мача завършиха наравно, а в началото на този "Челси" спечели с 3:2.


"Артилеристите" доказаха, че са убедителни у дома през този сезон, като остават с едва едно поражение на "Емиратс". Съставът е в серия от 11 мача без загуба и пет поредни победи. "Челси" пък губи за трети път в последните шест гостувания.

"Арсенал" започна вдъхновено срещата и още от първата минута притисна своя съперник. Домакините пресираха високо по терена и опитаха да отнемат топката още в половината на "Челси". Подобно на тимовете, които преди това победиха сините, "артилеристите" се фокусираха върху Жоржиньо, опитвайки да ограничат халфа в играта му с топката.

В четвъртата минута Лаказет напредна отдясно и центрира прострелно към Обамеянг, но габонецът не успя да засече топката на няколко метра пред вратата. Още четири минути по-късно пред домакините се откри нова голова възможност. Сократис Папастатопулос обаче стреля неточно след центриране от корнер.

В 13-ата минута вратарят на "Челси" Кепа Арисабалага трябваше да се намесва решително. Той показа страхотен рефлекс след удар с глава на Лоран Косчелни.

Само минута по-късно обаче "артилеристите" намериха целта и Кепа нямаше как да спаси. След последвалия корнер Лаказет получи свободно топката около вратарското поле, завъртя се необезпокоявано и с мощен удар в близкия ъгъл откри – 1:0.


Френският нападател отбеляза своето пето попадение в дербитата на Лондон от началото на сезона. Единствено съотборникът му Обамеянг има повече голове (6).

"Арсенал" беше близо до това много бързо да удвои аванса си, като само три минути след гола на Лаказет Обамеянг пропусна от изгодна позиция.

"Челси" много бързо отговори и след 20-ата минута обърна играта. Сините изнесоха действията в половината на "Арсенал",а от своя страна домакините вече не можеха да задържат толкова умело топката. В много моменти "артилеристите" прекалено лесно даваха притежанието на съперника си.

Сините можеха и да изравнят, но след блестящо подаване на Давид Луиз Педро прехвърли вратаря Бернд Лено, но пропусна и целта. Няколко пъти гостите стигнаха и до разбърквания, но нито веднъж не принудиха Лено да се намесва.

Така се стигна до 39-ата минута, когато "Арсенал" удвои аванса си. Косчелни се разписа с рамо, засичайки центриране на своя партньор в отбраната Сократис. Защитата на "Челси" не действаше в синхрон, като не успя да се изтегли навреме и остави французина непокрит.


За Косчелни това е 20-и гол във Висшата лига. Освен това бранителят се разписва в девети пореден сезон, откакто е част от "Арсенал".

В самия край на първата част "артилеристите" се отърваха, след като "Челси" удари греда чрез Маркос Алонсо. Сините обаче така и не отправиха точен удар към вратата на домакините.

През втората част преимуществото беше за футболистите на Маурицио Сари, които контролираха повече топката и се задържаха по-трайно в половината на "Арсенал". Домакините действаха на контраатака и предпочетоха да уплътнят средната линия.

В епизодични моменти обаче скоростта на "Арсенал" създаваше трудности за бранителите в синьо.

Положението на домакините стана по-сложно в последните 20 минути, когато Ектор Бейерин получи тежка контузия. В този момент Унай Емери вече беше направил две промени и след изваждането на испанеца, нямаше варианти да реагира в края на двубоя.


За сметка на това за "Челси" на терена се появи Оливие Жиру, който трябваше да усили нападателната мощ на гостите. До края на срещата "Челси" натисна, но така и не успя да постави Лено под сериозно напрежение.

Дневник