Григор Димитров отпадна в четвъртия кръг на Australian Open след драматична 220-минутна битка с Франсис Тиафо.

Навръх 21-ия си рожден ден американецът спечели със 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5 и се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

"Скъсах си задника от работа, за да стигна до тук. Преди десет години обещах на родителите си, че ще стана професионален тенисист. Днес навърших 21 години и се класирах за четвъртфинал в Големия шлем. Не мога да повярвам", каза Тиафо след зрелищния двубой на "Мелбърн арена".

Американският тенисист игра изключително агресивно, взимаше много рано топката и доминираше в голяма част от разиграванията. Димитров успя да се противопостави и можеше да стигне поне до пети сет, но пропусна твърде много възможности.

Полуфиналистът в Мелбърн от 2017 г. имаше цели 18 точки за пробив, но реализира само три от тях. Тиафо имаше 13 възможности да спечели подаването на съперника и го направи пет пъти, за да стигне до най-големия си успех при мъжете.

В опит да се класира за полуфиналите той ще се изправи срещу победителя от мача между Рафаел Надал и Томас Бердих.

Мачът с Тиафо започна отлично за Димитров. Той не загуби нито една точка в първите си два сервис, а при 2:1 поведе с 40:0 и получи три поредни шанса за пробив. Ас и две непредизвикани грешки доведоха до изравняване. Българинът си изработи четвърта точка за пробив, но американецът отново се спаси. Последваха още три равенства, преди 39-ият в световната ранглиста да измъкне подаването си.

При 3:3 дойде и първият колеблив сервис гейм на Димитров. Тиафо направи обрат от 15:30 до 40:30, за да стигне до първия си шанс за пробив и със смела игра успя да го реализира. Американецът имаше много трудности да затвърди предимството си, но се справи след още три спасени точки за пробив.

При 5:4, когато Тиафо сервираше за спечелването на сета, Димитров най-накрая успя да реализира пробив. Още в следващия гейм обаче българинът отново се пропука при свой сервис. Този път американецът беше безапелационен, сервирайки за сета, и го приключи с гейм на 15.

Както в първия сет, така и във втори Димитров започна по-добре. Той спечели комфортно първите си три сервис гейма, след което реализира пробив на 15 и поведе с 4:2. Шампионът от финалите на АТП за 2017 г. обаче не съумя за задържи предимството си.

В ответния гейм Тиафо стигна до две поредни точки за връщане на пробива при 40:15. Димитров спаси първата, но допусна двойна греша при втората. Българинът бързо можеше да си върне аванса в резултата, но пропусна точка за пробив в осмия гейм и резултатът беше изравнен - 4:4.

В крайна сметка двамата стигнаха до тайбрек. Решаващият гейм се развиваше перфектно за Димитров. Той спечели пет от първите седем точки, а при 6:3 получи три поредни сетбола.

27-годишният българин обаче допусна кошмарен обрат. При 6:5 и свой сервис той допусна непредизвикана грешка, а веднага след това направи и двойна, което осигури сетбол за Тиафо. Американецът отново подходи агресивно и с петата си поредна точка в тайбрека измъкна втория сет.

Ситуацията стана още по-тежка за Димитров, който допусна пробив в третия сет и изостана с 2:4. 21-ият в света обаче показа характер и успя да се върне в мача. Той веднага навакса пробива пасив, след което изравни за 4:4 с експресен сервис гейм на нула.

В следващите минути игровото предимство беше на страната на Димитров. Той пропусна "скрит" сетбол при 4:4, а след това и още два при 5:5. С много усилия Тиафо успя да се добере до тайбрек. В него обаче Димитров игра много стабилно, поведе набързо с 5:0 и до края даде само една точка на съперника.

Много драматично се разви и четвъртият сет на двубоя. Тиафо пръв можеше да нанесе решаващ удар, но пропусна две точки за пробив при 1:1. След това Димитров стабилизира сервиса си, а в осмия гейм имаше цели три възможности да пробие и да поведе с 5:3.

Тиафо обаче се измъкна с няколко отлични сервиса и изравни. При 5:5 Димитров сервираше, за да си осигури най-малко тайбрек. В този момент той се поддаде на напрежението, изигра слаб гейм и допусна пробив на 15. Получил шанс да сервира за победата, Тиафо беше непоколебим, поведе с 40:0 и при втория си мачбол сложи точка на спора.

Тиафо обаче се измъкна с няколко отлични сервиса и изравни. При 5:5 Димитров сервираше, за да си осигури най-малко тайбрек. В този момент той се поддаде на напрежението, изигра слаб гейм и допусна пробив на 15.

Получил шанс да сервира за победата, Тиафо беше непоколебим. 21-годишният американец поведе с 40:0 и при втория си мачбол сложи край на оспорваната битка след 3 часа и 40 минути игра.

Тиафо завърши мача с 63 печеливши удара, 10 от които дойдоха директно от сервис.

Димитров пласира повече асове - 21, и допусна по-малко непредизвикани грешки - 43 срещу 54, но направи само 38 уинъра от игра.

Американецът грешеше повече, но остана агресивен от началото до края и това даде резултат. Той направи цели 66 излизания на мрежата, като излезе победител в 45 от тях.

Димитров излезе 29 пъти на мрежата, но беше доста неефективен и загуби разиграването в 11 от тези случаи.

Тиафо постигна първа победа срещу бившия №3 във втория помежду им на ниво "АТП". Американецът остава единственият непоставен тенисист при мъжете в тазгодишния Australian Open.

В същото време Димитров не успя да защити точките от четвъртфинала в Мелбърн през 2018 г. Toй ще загуби най-малко две позиции в световната ранглиста и ще се озове между 23-о и 25-о място в зависимост от представянето на Тиафо и французина Лука Пуи.

Дневник