С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо Матарела и на която пя българската народна певица Валя Балканска, италианският град Матера стана официално в събота Европейска столица на културата, съобщава БТА.

Церемонията на един от централните площади на града - "Сан Пиетро Кавеозо", бе водена от актьора Джиджи Пройети. Тя бе наречена "Отворено шоу" и в нея участваха редица италиански и чужди изпълнители.

Италианският град, заедно с Пловдив, стана Европейска столица на културата и ще бъде във фокуса на най-интересните събития в областта на културата на континента през следващите 12 месеца.

Валя Балканска, в съпровод на гайда, изпя песента "Излел е Дельо Хайдутин". След нея на сцената излезе певицата Скин, а шоуто продължи повече от два часа. В края на церемонията речи произнесоха официалните гости.

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. В речта си той припомни, че Матера е Европейска столица на културата тази година заедно с Пловдив.

Тържествената церемония беше четвъртият етап от откриването на Европейската столица на културата в Матера. Преди това имаше още три етапа, наречени Отворени звуци, Отворен град и Отворени светлини.

Дневник