Носителят на 17 титли от Големия шлем Рафаел Надал продължи на висока скорост и стигна четвъртфиналите на Australian Open без загубен сет. Испанският тенисист постигна четвърта поредна убедителна победа, след като надигра Томаш Бердих с 6:0, 6:1, 7:6 (4) за 2.05 часа.

Надал загуби само 33 гейма по пътя към финалната осмица в Мелбърн. В опит да се класира за шести полуфинал при 14-ото си участие в турнира той ще срещне американеца Франсис Тиафо, който навръх 21-ия си рожден ден пречупи Григор Димитров в 220-минутна битка.

Бердих, който пропусна втората половина на 2018 г. заради контузия, показваше много добра форма от началото на сезона. Чешкият тенисист, който заема 57-ото място в световната ранглиста, стигна до финала в Катар и имаше седем победи в осемте си мача през 2019 г.

Надал обаче се оказа твърде силен за полуфиналиста в Мелбърн от 2014 и 2015 г. Световният №2 започна ударно мача, като спечели първите девет гейма Бердих спря серията на испанеца при 0:6, 0:3, но това беше всичко, което успя да направи в първите два сета.

В тях Надал загуби само 22 точки при свой сервис, реализира пет пробива от девет възможности и направи 20 печеливши удара и допусна само десет непредизвикани грешки.

В третата част Бердих заигра по-добре, стана по-агресивен и създаде доста повече трудности на шампиона от 2009 г. Чехът спаси две точки за пробив в третия гейм и още две в 11-ия, а при 6:5 получи точка за спечелването на четвъртия сет.

Световният №2 се измъкна и стигна до тайбрек. Решаващият гейм вървеше равностойно до 4:3 в полза на Бердих, но Надал спечели четири поредни точки и приключи мача в три сета.

Испанецът записа 24-а победа от 20 мача срещу чешкия тенисист и 251-а победа от 287 мача в турнирите от Големия шлем. Той опитва да стане първият играч в Откритата ера на тениса, печелил поне по два пъти всяка една от четирите надпревари от Шлема.

Дневник