Гъркът Стефанос Циципас детронира шесткратния шампион Роджър Федерер в осминафиналите на Australian Open. 20-годишният тенисист от Атина надигра 37-годишния швейцарец 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5, 7:6 (5) за 3.45 часа и се класира за първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем.

Двубоят противопостави най-успешния тенисист в историята срещу един от най-големите таланти в съвременния тенис. Двамата играха много атакуващо, направиха страхотни разигравания и сътвориха най-голямото зрелище от началото на турнира.

Циципас проведе мача по впечатляващ начин, като показа страхотен характер и много зряла игра в решаващите моменти. Федерер имаше цели 12 възможности за пробив, но не успя да реализира нито една и допусна първа загуба в Аustralian Open от 2016 г.

Носителят на 20 титли от Големия шлем се намираше в серия от 17 поредни победи в турнира. Той спечели трофея в Мелбърн през 2017 и 2018 г., а по пътя към осминафиналите тази година не загуби сет и допусна само един пробив в своите подавания.

Федерер сервираше солидно и в днешната среща, като даде само три точки за пробив на съперника. Той обаче така и не намери начин да пречупи шампиона от младежките финали на АТП, който демонстрира забележителна устойчивост.

Циципас успя да надиграе легендарния си опонент в неговата собствена игра - агресивен тенис, ранно взимане на топката, чести излизания към мрежата и търсене на всяка удобна възможност за атака.

"Не мога да опиша с думи как се чувствам. Толкова съм щастлив. От самото начало вярвах в себе си и в своите шансове да спечеля. Роджър е легендата на нашия спорт. Изпитвам огромно уважение към него. Гледам го, откакто бях на шест години. Само да изляза срещу него на корта беше сбъдната мечта, а да го победя... Нямам думи", каза Циципас след мача.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Дневник