Норвежецът Йоханес Бьо продължи тоталната си доминация в Световната купа по биатлон с девета победа от 12 състезания, а Красимир Анев подобри най-доброто българско класиране от началото на сезона за втори път в рамките на 72 часа.

След като в четвъртък завърши 14-и в първото състезание в Руполдинг - спринта на 10 километра, днес българинът се класира 12-и във втората индивидуална надпревара в германския зимен център - масовия старт на 15 километра.

Състезанието предложи много вълнуваща битка за първото място, в която бяха замесен цели петима биатлонисти - Бьо, Юлиан Еберхард, Кентин Фийон Майе, Мартен Фуркад и Ветле Кристиансен. Те пресякоха финалната линия в рамките на едва десет секунди.

Бьо премина без грешка през първите си три стрелби, но направи един пропуск в последната и завъртя една наказателна обиколка. Еберхард допусна две грешки на стрелбището, но показа страхотно ски бягане и до последно се бореше за победата.Фийон Майе, Фуркад и Кристиансен свалиха по 19 от 20-те мишени, за да допълнят зрелищната битка. Носителят на Големия кристален глобус за последните седем години беше в отлична позиция за победата, след като мина без грешка през първите три стрелби. Пропуск в последната обаче го прати в наказателната обиколка, което при настоящата му бегова форма го лиши от шансовете за първото място.

Бьо финишира за 36:43.8 минути, като изпревари само с шест десети от секундата Еберхард. Фийон Майе допълни почетната стълбичка с пасив от 2.8 секунди. Фуркад пристигна 8.6 секунди след победителя, а Кристиансес завърши с изоставане от 9.9 секунди.

Анев свали всичките 20 мишени и финишира 12-и на 36.3 секунди от победителя. Това е най-добрият резултат за българския биатлон от една година насам. Предишният отново беше на Анев в Руполдинг - 11-ото място в индивидуалното на 20 километра.

Българинът беше един от двамата състезатели, които не допуснаха грешка на стрелбището в днешния старт. Другият беше чехът Ондрей Моравец, който завърши 15-и на 47.4 секунди.

Първите 16 в крайното класиране се вместиха в по-малко от минута. В състезанието участваха 30 биатлонисти, a Анев беше единственият представител на България.

Йоханес Бьо продължи да увеличава преднината си в генералното класиране за Световната купа. Норвежецът събра 662 точки след третата си поредна победа и девета в 12 състезания през сезона.

Руснакът Александър Логинов, който се класира 16-и днес, заема втората позиция с 476 точки. Фуркад е трети с 428 точки, следван от сънародника си Симон Дестьо с 400 и австриеца Симон Едер с 394. Анев е 31-и със 131 точки.

В битката за малката световна купа в масовия старт води Бьо с максимален брой от 120 точки. Майе е втори със 102, следван от германеца Арнд Пайфер със 79, Еберхард и Фуркад с по 75 и Дестьо със 74. До края на сезона има още пет състезания в тази дисциплина.

Дневник