Милош Раонич елиминира от Australian Open четвъртият в света Александър Зверев след голяма победа в осминафиналите 6:1, 6:1, 7:6 (5). Канадецът изигра безупреден двубой и след два часа се справи със сочения за фаворит германец.

Раонич беше на много високо ниво в първите два сета, в които съперникът му игра по отчайващ начин. Канадецът реализира шест пробива само в първите две части, които взе за 31 и 29 минути.

Това беше втора победа за Раонич в три срещи със Зверев. Той стига четвъртфиналите, а най-доброто му представяне в Мелбърн е полуфинал от 2016 г. Въпреки отпадането Зверев се изкачва до №3 в света, след като ще изпревари Роджър Федерер.

"Когато започнеш лошо като мен е важно да запазиш концентрация. Много съм горд с това, което постигнах. Доволен съм, че обърнах негативния старт бързо и да не мисля за това. В последния сет опитах да съм спокоен, да правя това, което ми се получава и да затворя срещата още тогава", каза Раонич след мача.

В четвъртфиналите той ще се изправи срещу победителя от мача между Борна Чорич и Люка Пуи.

Раонич завърши с 15 аса и само една двойна грешка. През цялата среща сервисът му беше на много високо ниво, като той спечели 80% от разиграванията на първия си сервис. Канадецът се отчете и с 45 уинъра срещу само 21 за Зверев.

Срещата започна с пробив на сметката на Зверев, който още в първия гейм спечели подаването на своя съперник. Това обаче се оказа единствената добра новина за германеца, след като Раонич успя веднага да върне пробива в един маратонски гейм.

Канадецът натрупа самочувствие и не даде шанс на по-младия си съперник, като спечели първата част едва 35 минути. Зверев не успя да спре срива си и допусна нов пробив в началото на втория сет.

Раонич увеличи серията си до осем поредни гейма преди Зверев отново да вземе своето подаване. След това дойде нова серия на канадеца, за да може да поведе с два сета след ново 6:1. Той беше дори още по-бърз, спечелвайки втората част за 29 минути.

Тогава Зверев даде израз на яростта си, като счупи своята ракета. Германецът се прибра и в съблекалнята за кратко, преди да започне третата част.

В нея 21-годишният тенисист успя да се стабилизира и резултатът започна да се движи гейм за гейм. Зверев не само, че играеше много по-добре, но и не даваше никакви точки запробив на канадеца. Равенството се задържа до 4:4, когато Раонич взе уверено своето подаване и притисна съперника до стената.

Зверев сервираше за оставане в турнира, но допусна двойна грешка, а след това взе и неправилни решения. Той даде лесни топки за завършване на Раонич, който беше безпощаден с два форхенда, стигайки до два мачбола. Зверев обаче се защити, като особено впечатляваща беше втората точка дошла след разиграване от 29 удара. В крайна сметка германецът успя да измъкне гейма.

Накрая се стигна до тайбрек, в който грешките и на двамата зачестиха. Започна се с минипробив за Зверев, но после Раонич успя да реагира и да обърне резултата. Той реализира ключова точка при сервис на германеца и поведе с 6:4, след което със 7:5 спечели тайбрек.

В турнира при дамите стана ясна първата четвъртфинална двойка. Шестата поставена Елина Свитолина ще се изправи срещу шампионката от US Open и №4 в схемата Наоми Осака.

Свитолина стигна за втора поредна година четвъртфиналите в Мелбърн и изравни най-доброто си постижение след победа над Мадисън Кийс 6:2, 1:6, 6:1 за час и 35 минути. Украинката допусна някои колебания, но в ключовите моменти беше на висота, за да пречупи полуфиналистката от 2015 г.

Свитолина реализира четири пробива, завърши с 22 уинъра и само 16 непредизвикани грешки. Макар че Кийс имаше 37 уинъра, тя допусна и много повече грешки – 34.

В другата среща Осака се справи също в три сета с 12-ата в света Анастасия Севастова 4:6, 6:3, 6:4 за 1.50 часа. Представителката на Япония не започна добре, като рано допусна пробив, но успя да се възстанови във втория сет. След загубената първа част Осака успя да подобри играта си и не допусна големи спадове.

Дотук японката никога не беше преодолявала четвъртия кръг на Australian Open.

Дневник