237 са приетите декларации за доходите в офис Шумен на НАП за първите 10 дни от данъчната кампания, съобщиха от приходната агенция. За същия период на миналата година са подадени 75 декларации.

Нараства броят на подадените декларации чрез ПИК и електронен подпис. До 20 януари с ПИК са подадени 85 декларации, а с електронен подпис 58. През 2018 г. За този период са приети с ПИК 15 декларации и с електронен подпис 22.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г.

От НАП уточняват, че ако декларациите са подадени по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2019 г. Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код /ПИК/, уточняват от НАП.

От данъчната агенция напомнят, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31.12.2017 г., се подават единствено по електронен път (чрез интернет с електронен подпис). За подаването на този вид декларации няма отстъпка.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

ШУМ.БГ