Какви мерки предприема България за подобряване на ситуацията и решаване на сериозните проблеми с психично болните хора, настанени в затворените центрове, както и хората в арестите и затворите. Това са искали да разберат експерти от Комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание.

Миналата седмица те са били на посещение в България и са се срещнали с представители на властите, съобщават от комитета. По време на разговорите с правосъдния министър Цецка Цачева, с представители на дирекцията за изпълнение на наказанията, на здравното и на социалното министерство те са обсъдили действията, които България предприема във връзка с констатациите и препоръките от последния доклад на комитета.

В средата на миналата година европейските експерти публикуваха доклад от седмото си периодично посещение в България - от 25 септември до 6 октомври 2017 г. Тогава за пореден път определиха условията в институциите за психично болни в България като нечовешки и унизителни. Бяха установили насилие, бой с пръчки, унижения, мръсотия, нерегламентирано овластяване на част от пациентите да следят за реда и дисциплината на останалите и т.н. Критикуваха и състоянието в затворите.

От години българските власти казват, че констатациите са верни и не ги оспорват. Дават различни аргументи за състоянието и обещават промени.

Дневник