Няма опасност от фалит на аптеки заради въвеждането на новото европейско изискване за верификация на лекарства, което става задължително от 9 февруари. Предвиден е преходен период до края на годината, в който няма да се налагат глоби. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в ефира на БНТ.

Системата представлява нов начин за продажба на лекарства. Тя предвижда въвеждането на специален софтуер, който ще разчита задължителен код върху всички медикаменти. Ако те не са чекирани и пратени към обща европейска база данни, продуктът няма да може да бъде продаден. Системата ще гарантира, че лекарствата не са фалшиви и ще проследява пътя им от производителя до аптеката.

"Ако дадена аптека има достъп до интернет и аптечен софтуер, четецът за нея би струвал около 200 лв. Регламент от 2016 година определи датата за въвеждането на системата. До края на годината ще има преходен период, в който на пазара ще има лекарства с код и без код и никой не трябва да се притеснява за това, че няма да намери определени лекарства в аптечната мрежа", уточни Гетов.

Повод за коментара му е намерението на русенски фармацевти да бойкотират въвеждането на системата, защото се притесняват от фалити на малки аптеки, в които няма достъп до интернет и въвеждането на системата ще увеличи разходите им до 1200 лв. на месец. В тях е включен новият софтуер, поддръжката му, четец, както и наемане на специален служител, който са отговаря само за кодовете.

Според другия събеседник в студиото - Пламен Ганев, който е член на управителния съвет на русенската регионална фармацевтична колегия, със системата се избързва. "Това бързане е необяснимо, защото фалшивите лекарства почти липсват от пазара. По голям проблем са технологично сбъркани лекарства, които периодично се изтеглят – те не могат да се засекат от четците", смята той. Според него фармацевтите не са подготвени нито технологично, нито финансова.

По информация на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите само 2492 аптеки от общо 4323 в страната работят със Здравната каса и разполагат с аптечен софтуер. Отделно 148 аптеки имат някакъв софтуер и компютър, а 1683 нямат софтуер, а без такъв не могат да отпускат лекарства по новия начин. Те настояват правителството да поеме новите им разходи през оперативна програма на ЕС.

Дневник