С измиване на ръцете на лекар-акушер и припомняне на обичаите за Бабинден в шуменския филиал на Медицински университет - Варна бе отбелязан празникът, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Във филиала Бабинден се отбелязва за четвърти път и днес бе уважен от заместник-ректора на МУ-Варна проф. Тодорка Костадинова, доц. Емануела Мутафова, дългогодишен декан в университета, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, заместник-кметовете на община Шумен д-р Светлана Маркова и Найден Косев, медицински сестри и акушерки от шуменската болница, бъдещи специалисти по здравни грижи от филиала, много гости. Всички те бяха посрещнати с усмивка и закичени с китка здравец.

„Заедно празнуваме този ден за четвърта поредна година. Този празник е мистично свързан с пожеланията за здраве. Днес акушерството е по-различно от времената, когато бабите са оказвали помощ при раждане. Но и днес почитаме мъдрите жени, които помагат на младите да направят избора си. Има много символика и мистика в този празник. Благодаря на всички, които уважиха събитието ни. Пожелавам ви много настроение на този ден, а на бъдещите сестри и акушерки пожелавам да се сбъднат мечтите им“, каза в приветствието си проф. Соня Тончева, директор на шуменския филиал към МУ-Варна.

След това студенти от филиала измиха ръцете на проф. Явор Корновски от катедра „Акушерство и гинекология“ в МУ-Варна и ръководител на катедра „Здравни грижи“ в шуменския филиал и на доц. Емануела Мутафова.

По време на ритуала те нарекоха: Колкото са капките в тази вода, толкова деца да се раждат – пъргави и здрави. Колкото са зърната в тази питка, толкова деца да се раждат и да са сладки като мед. 

За настроението на всички за Бабинден с изпълненията си се погрижиха ученици от СУ „Сава Доброплодни“.

ШУМ.БГ