Общо 29 души, сред които 7 деца, са получили подкрепа в специализираните услуги за подкрепа на жертви на трафик към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) в София, Бургас и Варна през 2018 г., съобщи пресцентърът на комисията.

Според конкретните нужди на жертвите на трафик се дава хуманитарна, психологическа, социална, медицинска помощ, както и правно консултиране. Засегнатите получават съдействие за изготвяне на документи, намиране на работа, преквалификационни курсове и/или реинтегриране в образователната система.

През 2018 г. 10 от жертвите на трафик са успешно интегрирани на пазара на труда. Две от жертвите са подготвени за кандидатстудентски изпити и към момента следват в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Бургаския свободен университет.

Повечето от жертвите са жени, които са въвлечени в трафик с цел сексуална експлоатация. От средата на 2018 г. подкрепа получава и мъж, който в продължение на 17 години бива експлоатиран трудово. Почти всички обгрижени лица в приютите на НКБТХ съдействат на разследващите за разкриване на престъплението.

През 2018 г. в Администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили и 97 сигнала за пострадали лица от престъплението трафик на хора.

Подадените сигнали касаят 155 души, 130 от които са формално и неформално идентифицирани като потърпевши от престъплението. 25 от случаите се отнасят до сходни престъпления, сред които нарушени трудови права, заплахи в интернет, разпространение на порнографски материали, домашно насилие и други, сочи статистиката на НКБТХ.

Дневник