Таксиметровите шофьори в испанската столица започнаха днес сутринта безсрочна стачка, предаде БТА. Шофьорите на таксита се опитват да постигнат регулиране на дейността на онлайн компаниите за превоз с лични превозни средства, организиран чрез мобилни приложения за споделено пътуване като тези на "Юбер" (Uber) и "Кабифай" (Cabify). В 12:00 часа местно време (11:00 часа българско време) започна демонстрация на централния мадридски площад "Пуерта дел Сол".

Продължава и безсрочната стачка на такситата в Барселона, която се провежда от 18 януари. Работещите в този сектор в каталунската столица не са доволни от предложението, според което потребителите на онлайн услугите на частните компании за превоз на пътници трябва да поръчват услугата минимум 15 минути по-рано.

Испанските таксиметрови шофьори многократно са протестирали срещу дейността на "Юбер" и "Кабифай". Те обвиняват компаниите в недобросъвестна конкуренция и искат ограничения в издаването на специалните лицензи, с които се ползват шофьорите им. През юли миналата година при протест таксиметрови шофьори блокираха главните улици на испанските градове.

Освен неудобствата за туристите и жителите на Мадрид заради отсъствието на таксита по улиците на града стачката може сериозно да навреди на имиджа на испанската столица и заради едно от най-големите международни туристически изложения ФИТУР (FITUR), което ще се проведе в града от 23 до 27 януари.

ФИТУР е сред ключовите международни мероприятия в сферата на туризма. Събитието се организира от изложбения комплекс ИФЕМА със съдействието на Световната туристическа организация към ООН и испанските власти. Миналата година форумът бе посетен от рекорден брой гости - около 251 хил. души. /БТА

Дневник