Главният прокурор Сотир Цацаров възложи изготвянето на наръчник за действията при досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Това става известно след среща на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова с Цацаров, съобщава пресцентърът на прокуратурата.

В срещата са участвали и зам-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов; зам-главният прокурор Иван Гешев, както и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, която е завеждащ отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Поводът е отворено писмо от 18 януари от Негенцова, в което се съобщава, че Висшият адвокатски съвет
ще инициира промени в законодателството, които "в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила". Конкретният повод за писмото са сигнали от края на миналата година за претърсване в различни адвокатски кантори и жилища, регистрирани като такива.

В него се отбелязва, че има наличие за допуснати от прокурорски нарушения на закона, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция. "Законът за адвокатурата забранява разговорите и кореспонденцията между адвокат и клиент да се преглеждат, подслушват, записват, както и да бъдат изземвани или копирани", се акцентира в писмото.

Протоколите по конкретния случай за претърсване, даден в писмото на адвокатския съвет, (в дружеството "Карадалидев и партньори" и в жилищата, регистрирани като кантори, на съдружници в него – бел. ред.), са били одобрени от съда. В исканията до него е отразено подробно качеството на лицата, както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти.

Въпреки това Цацаров напомня, че съществуващите разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. "Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи, които не са книжа на адвоката на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа", става известно от позицията.

Дневник