Международният валутен фонд (МВФ) понижи днес прогнозите си за растеж на световната икономика през тази и следващата година. Корекцията е спрямо очакванията от октомври и предвижда ръст от 3.5% (-0.1 пункт) за 2019 г. и 3.6% (-0.2 пункта) за 2020 г.

Като основна причина се посочват отслабването на икономиките в Европа (и в частност на тези в еврозоната) и на развиващите се пазари, както и дестабилизиращият ефект от продължаващите търговски спорове и напрежение по света.

Това е второто понижение за последните 3 месеца и според него ръстът в еврозоната ще се забави от 1.8% от БВП през 2018 г. на 1.6% през 2019 г., което е за настоящата година е резултат с 0.3 пункта по-слаб от очакваното през октомври. Две държави са очертават като по-сериозен проблем - Германия (заради застрашения износ от новите по-строги изисквания за вредни газове на колите и донякъде от забавяне потреблението в Китай) и Италия (защото е под натиска на пазарите в спора на популисткото правителство с Европейската комисия за държавен бюджет със значително повече социални разходи).

По-бързото (от очакваното) забавяне на китайската икономика и вероятността от напускане от Великобритания на ЕС без сделка са сред водещите рискове - особено на финансовите пазари - за които предупреждава фондът. Засегнати ще бъдат не само инвестициите, но и веригите за доставки на бизнеса и намаленият растеж на производителността. "Резултатът от една помрачена перспектива за корпоративна доходност може да се отрази на настроенията на финансовите пазари и допълнително да забави растежа." Прогнозата е разпространена в навечерието на започващият тази седмица Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос.

МВФ понижава и очакванията си за развитието на развиващите се пазари - от 4.7% за 2018 г. на 4.5% за 2019 г. Причината е въздействието на външни за тези пазари събития и процеси като напрежението в търговските отношения, повишаването на лихвите в САЩ, засилването на долара, изтеглянето на капитали и нестабилните цени на петрола.

Запазена е прогнозата за ръст на САЩ - най-голямата икономика в света - е за 2.5% през 2019 г. и 1.8% през 2020 г. Това се тълкува като потвърждение на очакванията за силно вътрешно потребление, макар че разликата догодина е цели 0.7 пункта в година, когато американците ще гласуват на президентски и парламентарни избори.

Китай вероятно ще расте с по 6.2% през тази и следващата година, но това може и да не се случи при продължаващо напрежение в търговските отношения най-вече със САЩ. Тази ситуация се смята за основен сценарий, независимо от усилията на държавата да стимулира растежа в Китай чрез бюджетни разходи и засилено кредитиране от банките. "Както се видя през 2015-2016 г., тревогите за състоянието на китайската икономика могат да доведат до внезапно и масово разпродаване на финансовите и суровинните пазари, а това ще увиличи натиска над търговските им партньори, износителите на суровини и други възникваки пазари."

Кристин Лагард призоваваше политиците да проведат структурни реформи, докато глобалната икономика и в солиден растеж и "да ремонтират покрива, докато грее слънце". Сега е преминат пикът на растеж, рисковете се увеличават и политиците трябва да се съсредоточат върху политики за предотвратяване на още по-голяма забавяне, съветват от МВФ.

Дневник