Европейските граждани, които кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания, няма да плащат първоначално предвидената такса от 65 лири.

Това съобщи премиерът Тереза Мей в изказването си пред парламента преди минути.

Пилотната схема за кандидатстване започна работа днес и парите ще бъдат възстановени на всички, които вече са платили таксата си, уточни министър-председателят, припомняйки, че някои европейски държави са гарантирали по същия начин правата на британските граждани.

Кандидатстването за статут на уседналост засяга всички европейци, които до 29 март тази година са започнали да живеят, работят или учат на територията на Обединото кралство. То ще им даде право да останат в страната и след Брекзит, докато са прекарали в нея необходимите пет години, за да получат право на постоянно пребиваване.

Мей се изправи пред парламента днес, за да представи новите си планове за Брекзит. Те се състоят в повтаряне на предишните ѝ позиции – втори референдум няма да има; единствената гаранция, че няма да се стигне до Брекзит без сделка, е парламентът да одобри настоящата сделка.

Премиерът обеща да проведе още срещи с опозицията тази седмица, критикувайки лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, че не е участвал в досегашните консултации. До тях се стигна, след като миналата седмица депутатите отхвърлиха с огромно мнозинство сделката, която Мей уговори с ЕС. Ден по-късно тя оцеля след вот на недоверие и обяви, че започва преговори с опозицията за Брекзит, но Корбин настоя за гаранции, че Брекзит без сделка няма да има - нещо, което Мей отказва да обещае.

Дневник