Мигрантите и бежанците обикновено са в добро физическо състояние и основните опасности пред тях са застояването в лоши условия в държавите, които са ги приели. Това е основното заключение на първия "Доклад за здравето на бежанците и мигрантите в европейския регион" на Световната здравна организация.

При пристигането си бежанците и мигрантите страдат от по-малко непреносими болести (диабет, рак, сърдечносъдови заболявания), но ако живеят в условия на бедност, рискът от сърдечносъдови болести се увеличава. Процесът на преместване също така ги прави по-уязвими за заразни болести.

Международните мигранти са само 10% от цялото население в изследвания регион, като само 7.4% от тези 10% са бежанци. Гражданите на някои държави смятат, че в страните им 3 или 4 пъти повече бежанци, отколкото са те в действителност.

Преносимите болести често се свързват с миграцията, но трябва да се обърне внимание и на острите и хронични състояния. Бежанците и мигрантите са по-малко рискува група за всички видове рак, освен за този на маточната шийка. В същото време много е вероятно е тези от тях, които са болни от рак, да бъдат диагностицирани по-късно и да страдат от по-тежки последствия, отколкото приемащото население.

Те са по-склонни и към депресия и тревожност, но СЗО предупреждава, че различните методи и изследвани групи хора не могат да доведат до категорични изводи.

Дневник