Македонските училища ще са във ваканция до 23 януари заради силното замърсяване на въздуха от последните дни - близо 10 пъти над допустимото според европейските норми, пишат местни медии.

Болниците са препълнени с пациенти, директорът на Клиниката по пулмология и алергология обяснява, че лечебното заведение е препълнено и няма свободни легла, а в Института за белодробни заболявания прегледите са над 100, разказва сайтът "Нова тв". В последните дни до 120 души дневно търсят спешна медицинска помощ, а най-често умора, световъртеж и проблеми с кръвното налягане са здравословните проблеми, съобщава електронното издание МКД. Лекарите призовават пациентите рядко да проветряват помещенията и да използват защитни средства.

В последните години всяка зима маските на лицата са обичайна гледка. И тази година градският транспорт в Скопие е безплатен, паркирането в центъра е двойно по-скъпо, а по-възрастните служители и хора с хронични заболявания могат да не ходят на работа.

"Замърсяването на въздуха стана един от най-големите проблеми на Македония", казва за "Ройтерс" заместник.министърът на околната среда Яни Макрадули. Скопие се опитва да се справи с него чрез специална програма, насочена към превключване към екологични източници и по-строг контрол на индустриалните замърсители, но мнозина смятат мерките за неподходящи, отбелязва агенцията.

Според Световната банка всяка година в Македония има 1350 смъртни случая, свързани със замърсяване. Щетите от този проблем струват на страната 3.2% от БВП всяка година, или близо 360 млн. долара.

В края на седмицата властите се наложи да активират мерките и препоръките срещу мръсен въздух в повечето общини на Скопие, Битоля, Тетово и Струмица (повече за пакета можете да прочетете тук). Това стана, след като в събота според сайта Air Visual, който следи качеството на въздуха по света, Скопие бе град с по-голяма концентрация на фини прахови частици от Ню Делхи в Индия и Дака в Бангладеш.

Дневник