Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).

Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин съгласие от потребителите е невалидно.

Жалбите срещу компанията са подадени веднага след влизането в сила на регламента от две неправителствени организации – френската La Quadrature du Net (LQDN) и австрийската NOYB, създадена от активиста Максимилиан Шремс.

Проверката на френската комисия за защита на личните данни (CNIL) е установила, че важна за потребителите информация е разпръсната на различни места и са необходими понякога 5 или 6 действия, за да могат те да стигнат до нея. Дори когато стигнат до нея, тя невинаги е ясна и разбираема, а в същото време "Гугъл" събира сериозно количество данни от различните си услуги. Нещо повече – съгласието, получено от потребителите е невалидно по множество критерии, сред които фактът, че те са длъжни да се съгласят с всички дейности на "Гугъл" наведнъж и нямат право да откажат някоя от тях.

Комисията обяснява голямата сума и публичното изнасяне на детайли от решението си с това, че "Гугъл" нарушава сериозно основни принципи на регламента.

Дневник