Правителството на Венецуела съобщи днес, че е потушило метеж в подразделение на националната гвардия в беден квартал на Каракас на няколко километра от президентския дворец, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Бунтът предизвика протести в същия квартал и силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Въоръжените сили публикуваха съобщение, че са заловили всички замесени в "изменническия" акт, мотивиран от "крайната десница". Двадесет и пет души са били арестувани в района на бунта, а други двама - на друго място, заяви по-късно пред журналисти председателят на проправителственото Учредително събрание на Венецуела Диосдадо Кабейо.

В армейското комюнике се казва, че през нощта малка група гвардейци са пленили дежурния командир в полицейско управление в западната част на Каракас и са се придвижили през столицата с два военни камиона към бедния квартал Петаре, където са откраднали оръжия от друг преден пост.

Метежниците срещнали съпротива и били заловени часове по-късно в преден пост на Националната гвардия на 3 км от двореца "Мирафлорес".

Часове по-рано гвардейци публикуваха видеа в социалните мрежи, в които казват, че не признават правителството на президента Николас Мадуро. В един от записите мъж, представящ се за сержант Фигероа, се обръща към "народа на Венецуела" и призовава сънародниците си да излязат на улиците и да покажат подкрепа за техния бунт.

Президентът на страната, който започна втория си мандат на 10 януари, бе обявен от парламента (доминиран от опозицията) за узурпатор на фона на дълбоката икономическа криза в страната.

Дневник