Киргизстан се подготвя да въведе законодателство, което да задължи президента да носи националната шапка на дипломатически пътувания.

Парламентарната комисия подкрепи предложението, в което също така се предвижда да бъдат налагани глоби за обиди към шапката.

Законопроектът е резултат от фурор, който избухна в края на 2017 г., когато куче беше снимано с шапка Ак-Калпак на изложба за кучета.

Един от инициаторите на законопроекта Екмат Байбакпаев посочи „оскверняването“ на шапката от кучето като ключово основание за изготвянето на законопроекта.

"Аз се стремя Ак-Калпак да има същия статут и имунитет като герба и флага на Република Киргизстан", обяви Байбакпаев в парламента.

Шапката, която обикновено е бяла, има специално място в централноазиатската страна и е почитана толкова много, че има свой национален ден - през 2016 г. парламентът прие закон, даващ на Ак-Калпак почетна дата в календара - 5 март.

Шапката от четири части символизира „върховете на величествените киргизки планини, завинаги покрити със сняг“, обясни миналата година бившият съветник на президента Топчубек Тургуналиев.

След масовото въстание през 2010 г. политиците в страната с мюсюлманско мнозинство съсредоточиха вниманието си върху въпросите на националната идентичност и култура.

Критиците твърдят, че служителите отделят твърде много време за популистки инициативи, а не за борба с корупцията и прокарването на реформи в една от най-бедните страни на бившия Съветски съюз.

dariknews.bg