Под 25 на сто от пациентите с психични проблеми в България, изписани от психиатрична клиника и болнично лечение, са били проследявани впоследствие и са имали контролни прегледи в месеца на изписването им. Това показва Атласът за 2017 г. на Световната здравна организация /СЗО/ за състоянието в сектора за психично здраве. На базата на предоставени от страните-членки данни, организацията следи основни показатели и на всеки три години публикува нова информация, обобщена по държави.

Данните, публикувани вчера, показват още, че България отделя малко средства от здравния бюджет за справяне с психическите проблеми, няма достатъчно специалисти в нито една от сферите – психиатри, психолози, социални работници и др. Изобщо няма информация колко са и има ли специалисти, занимаващи се с окупационна терапия – нещо, в което западни страни основно инвестират. Няма и информация за продължителността на престоя на пациентите.

Според доклада на глава от населението България харчи малко под 13 лв. за психично здраве. Страната отделя около 2.7 на сто от общия бюджет за здравеопазване за психично здравни проблеми. В Германия например разхода за това на човек е 350 евро или 11.27 на сто от здравните разходи.

Документът констатира недостиг на здравни специалисти и работници в сферата.

Професионалистите, занимаващи се с психично здраве са 2924. На 100 000 души население се падат малко над 7 психиатри. Много сериозен е недостигът на детски психиатри, които са едва 0.31 на 100 000 човека. Психолозите пък са под двама на същия дял от населението, а социалните работници – 0.78. Няма данни изобщо за специалисти, занимаващи се с окупационна терапия.

В богатите страни като Германия, психиатрите са над двойно повече, но залагат значително повече на специалистите, осигуряващи активна всекидневна подкрепа и работа с хората. Там например има 50 психолози на 100 000 човека население и дори още повече специалисти по окупационна терапия.

Макар да отбелязва, че Бъллгария има план за политики в областта на психическите заболявания, документът на Световната здравна организация посочва, че всъщност няма документ, който да съдържа конкретни индикатори или цели, спрямо които може да се проследява прилагането и ефекта. Няма също и план или стратегия конкретно за децата с психически проблеми.

В страната има основно домове от резидентен тип – 122. На 100 000 човека се падат по около 33 болнични легла в специализирани болници и по още около 14 в психиатричните отделения на останалите болници.

За 2017 г. над 280 души на 100 000 или около 19 600 души са били приети в психиатричните отделения на болниците, а още 9300 – през специализираните психиатрични болници. Принудително лечение е било наложено на 575 човека.

Дневник