„Сложни преговори" се очакват от експерти преди срещата на руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе днес. Двамата лидери за пореден път ще опитат да поведат Русия и Япония към мирен договор чрез споразумение за три острова и малък архипелаг с площ 10 500 кв. км и население малко над 20 500 души, които от седем десетилетия и половина владее Москва.

Островите (от които най-близкият до Япония е едва на 20 км източно от Хокайдо) стават част от Съветския съюз в резултат на Втората световна война. Заради последвалия териториален спор така и не се стига до мирен договор между двете държави. Десетилетие по-късно, на 9 октомври 1956 г., Москва и Токио подписват декларация с уверение за частично връщане, с която прекратяват състоянието на война, но така и не следва мирен договор.

Декларацията е ратифицирана от парламентите на двете страни. Разполагането на американски бази на японска територия обаче дава на Москва повод да заяви, че преговорите са невъзможни, докато сили на САЩ са в Япония - връщането на острови би създало възможност за разполагане там на вражески войски. Откакто Путин и Абе са на власт, двамата са правили и други опити да повдигнат въпроса в общо 25-те си срещи.

Ден преди пристигането си в Москва Абе каза в интервю за в. "Комерсант", че е нужно ситуацията с липсата на мирен договор да се уреди във възможно най-кратки срокове и че е решен да постигне "финализиране на преговорите". "Ройтерс" отбеляза преди месец, че коментарите му са продиктувани от желанието мирът да стане наследство на управлението му, а това трябва да се случи във вероятно оставащите му две и половина години на власт (правилата на партията не позволяват в момента повече от три последователни мандата).

Промяната

През лятото Русия предложи на Япония двете страни да продължат по-интензивно работата по мирен договор. Малко по-късно Токио поиска от Москва да ѝ бъдат върнати Курилските острови като условие такъв документ изобщо да се подпише. Това отговаря на десетилетното японско твърдение, че островите са част от префектура Хокайдо съгласно руско-японско споразумение за търговията и границата от 1855 г.

Тази позиция, изглежда, се променя.

През ноември в Сингапур, когато двамата лидери официално се споразумяха да подновят преговорите, Абе обясни, че това ще се случи на базата на руско-японска декларация от 1956 г., в която Москва се съгласява да предаде на Токио два от четирите острова след подписване на мирен договор.

И агенция "Киодо", цитирана от руски медии, съобщи, че японското правителство е готово да подпише договор, за да получи два от островите, след като досега настояваше, че иска всички острови. Източник от японското правителство твърди, че "два от островите" - Шикотан и Хабомаи - трябва да преминат под японско владение и това ще бъде последната позиция на Токио (а другите два, Итуруп и Кунашир, може да останат руски). Това са островите, включени и в декларацията. Вероятно става дума за т. нар. Малка курилска верига, както според Япония се наричат Шикотан и групата Хабомаи.

Японското издание The Mainichi твърди, че Абе планира още едно пътуване до Русия - през пролетта - без да навлиза в подробности. Според Би Би Си премиерът се е заклел по-рано този месец на гроба на баща си, че ще доведе преговорите до успешен край.

Какво иска Русия

Скорошно проучване на социологическия център "Левада" показа, че 74% от хората биха били против връщането на Курилските острови (все пак 17% от респондентите са отговорили "да" през ноември миналата година; през май 2016 г. това са направили едва седем процента).

В края на миналата седмица имаше и националистически протести срещу възможността за такова връщане. Дни по-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Япония трябва да признае реалностите от Втората световна война (а с тях - и суверенитета над Курилските острови), за да може да преговаря за мирен договор. През 1951 г. Съветският съюз не подписва международно споразумение, което страните победителки и Япония сключват, за да признае Токио загубата на суверенитет над тях. За Москва проблемът е, че документът не потвърждава правото ѝ над тези острови.

Кремъл коментира идеята, като каза, че няма "конкретни планове" за решението. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни, че японската страна все още е отправяла официални предложения и цялата изтекла до момента информация представлява "разсъждения и пожелания на медиите". Попитан дали Путин би приел подобна идея, ако тя е на дневен ред, той каза, че "евентуални разсъждения едва ли са уместни, те не помагат за успеха на преговорите".

Руската секция на Би Би Си обяснява, че освен заради стратегическото местоположение и природните си ресурси (например някои метали) тези острови са важни например за корабоплаването и (с местоположението си между две течения) за риболова. Възможно е в района да има и петролни и газови залежи.

Дневник