Върховният съд на Венецуела обяви за нелегитимно ръководството на парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията и от своя страна не признава втория мандат на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Председателстваният от опозиционера Хуан Гуаидо парламент "няма валидно ръководство и действа при узурпиране на властта си. Следователно всичките му решения са невалидни", гласи решението на Върховния съд.
Съдът обяви за невалидно и решението на парламента от 15 януари да даде амнистия на военнослужещи, които биха отказали да признаят втория мандат на Мадуро. Няколко дни преди встъпването му в длъжност парламентът обяви правителството на държавния глава за нелегитимно.

Николас Мадуро положи клетва на 10 януари за втори шестгодишен мандат пред Върховния съд, а не пред парламента, както е предвидено в конституцията. Решението на Върховния съд идва малко след като група военни започнаха метеж срещу режима, преди да бъдат арестувани в казарма в северната част на Каракас.
Опозицията призова за масова демонстрация утре с искане за сформиране на преходно правителство и насрочване на свободни избори.

Дневник