Международната федерация по лека атлетика (IААF) даде разрешение на 42-ма руски лекоатлети да се състезават като неутрални през 2019 г. Сред тях са световната и европейска шампионка в скока на височина Мария Ласитскене и бившият световен шампион в бягането на 110 метра с препятствия Сергей Шубенков.

Русия беше изключена от международната атлетика през 2015 г., след като независима комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) представи доклад за мащабна държавна схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

Страната пропусна двете най-големи лекоатлетически състезания оттогава - летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и световното първенство в Лондон през 2017 г.

През декември международната федерация реши да остави в сила забраната. Това беше деветият път, в който IAAF отказа да отмени наказанието на Русия. Така и през 2019 г. руските лекоатлети ще могат да участват в международни състезания само под неутрален флаг и химн.

Първият значим турнир е европейското в зала в Глазгоу в началото на март. Най-важното състезание през сезона е световното първенство на открито в Доха, което ще се проведе от 27 септември до 6 октомври.

Дневник