Три каруци с незаконна дървесина са задържани при проверки на горските стражари на територията на Шуменска област, съобщиха от СИДП.

Две от каруците са конфискувани в района на ДГС „Нови пазар”. В каруците служителите на стопанството са установили общо 1,4 куб. м незаконно добити дърва, които са иззети. На нарушителите са съставени четири акта по Закона за горите.

Други четири акта и един констативен протокол са съставени при обход на ДЛС „Паламара”. Служителите на стопанството се натъкнали на нарушител, който пренасял с каруца 1 куб. м дърва за огрев. Каруцата и дървесината са задържани.

Системните проверки на местата с висока концентрация на нарушения продължават. В рамките на изминалата седмица в стопанствата към  Североизточно държавно предприятие те са обхванали 78 обекта за добив на дървесина, 66 превозни средства и 329 физически лица, от които 307 са ловци. Съставени са общо 30 акта за нарушения в горите.

От СИДП напомнят на гражданите, че при съмнения за незаконна сеч и други нередности  сигнали могат да се подават сигнали на телефон 112.

ШУМ.БГ